Avkriminalisera prostitutionen

prostitute_out_of_work

Ämnet prostitution är som regel ett väldigt kontroversiellt och känsligt område. Prostitutionsförespråkare möts som regel av känslostormande fördömanden, med budskapet att prostitution är förtryck, att alla horor är offer och/eller utsatta för trafficking, att de ofta har missbruksproblem samt att (nästan) ingen av dem säljer sex av egen fri vilja. Med andra ord: att myten om den “lyckliga horan” är bara just en myt. Detta brukar alltså vara kritikernas ståndpunkt.

Min ståndpunkt, däremot, är som följer:

 1. Det här är en sekulär stat. Lagar skall inte baseras på religiös moral, och vi skall därför inte ha lagar mot sexuella tjänster.
 2. Samtyckande vuxna människor skall vara fria att göra vad de vill med varandra, så länge de inte skadar någon annan.
 3. Trafficking – alltså sexuell slavhandel – är förbjuden, eftersom tvång och slavhandel redan är förbjudna. Inget konstigt med det.
 4. Människor som har problem med droger och/eller psykiska problem skall fångas upp av det sociala skyddsnätet, och skall alltså inte känna sig tvingade till prostitution. Det är polis/socialtjänsts ansvarsområde.
 5. Givet allt detta: Finns det trots allt kvar människor som vill sälja sexuella tjänster – och som alltså inte är vare sig tvingade till det eller har drog- eller allvarliga psykiska problem – så skall de få det. Det är helt upp till dem att göra det valet, och stå för konsekvenserna därav. Och finns det inga kvar som vill sälja sex – alltså inga “lyckliga horor” – så OK, vad är då problemet?

Jag har inte och har inga tankar på att någonsin vare sig köpa eller sälja sexuella tjänster, men finns det vuxna, friska och någorlunda stabila människor som vill kunna göra det så tycker jag att de skall ha möjligheten. Tvång, droger och människohandel är redan olagligt tack vare andra lagar och är alltså inga motiv till att förbjuda sexindustrin som sådan.

Jag hyser inga förhoppningar om att mina framtida barn skall prostituera sig, men det är bara min egen högst personliga åsikt som jag får försöka meddela till han/hon/dem bäst jag kan – det är inget som lagboken har något som helst att göra med.

Susanne Dodillet, författare till den aktuella avhandlingen “Är sex arbete”, skriver mycket bra om ämnet på Expressen, och i bloggvärlden reflekteras ämnet mästerligt över av Hans Engnell på Motpol, LouiseP och Blogge Bloggelito. Ämnet uppmärksammas också av bland andra Bitchslap Barbie och Sidvind. Tänk vad underbart om en riktig folkrörelse skulle kunna ta sin fart bland alla öppensinnade människor i bloggvärlden, flera år efter prostitutionslagens införande. Det vore en bloggbävning värd namnet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

5 Responses to “Avkriminalisera prostitutionen”


 1. 1 Blogge Bloggelito februari 23, 2009 kl. 23:59

  Vi hade ju i alla fall en mindre bloggbävning så länge Isabella Lund skapade damm i debatten. Men på det hela taget är det förträffligt att det nu finns någon som tydligt riktar in sig på den uppenbara moralismen, så som Dodillet gör.

 2. 2 Kanjidude februari 24, 2009 kl. 09:00

  Låt oss hoppas på det bästa. Lund och Dodillet gör och har gjort ett beundransvärt arbete.

  Eftersom prostitutionsmotståndare tycks styras av känslor tror jag det är viktigt att peka ut för dem att deras argument är just det – känslobaserade – och att de övriga problem de pekar ut redan faller under andra lagar/ansvarsområden.

 3. 3 Karl februari 24, 2009 kl. 12:51

  Väl skrivet!

  Tyvärr tror jag det blir svårt att komma till rätta med, känslodrivna personer tenderar till att svara dåligt på rationella argument, som tex att deras position grundas på känslor. Dessutom är det nog lite för många som kan bekräfta varandras världsbild. Det behövs helt enkelt andra typer av människor i beslutsprocessen.

 4. 4 Kanjidude februari 24, 2009 kl. 13:06

  Definitivt. Det är därför jag tror det är bäst redogöra för sin ståndpunkt mycket kort och koncist, innan de hinner gå helt upp i varv och tappa förmågan att lyssna. 😀

 5. 5 Darwin mars 1, 2009 kl. 02:19

  Escort,Gledjeflicka,Geisha Hora ,kalla det vad ni vill men detta ”fenomen”kommer alltid finnas. Och kan enklast forklaras med Evolutionar Psykologi.Grundat po Charles Darwins ideer.Elementer biologi. Mannen kallas Fast sex och kvinnan slow sex. Mannen vill sprida sina gener in i framtiden med so monga som mojligt. For att garantera sin genetiska overlevnad. Kvinnan investerar 9 monader av tid och resurser po att bera ett barn derfor moste hon vara mycket nogrann med vem hon gor i seng med. Foljdaktligen moste hon forsekra sig om att hennes partner har resurser(pengar) att ta hand om denna dyrbara bebis som e hennes sett att fora sina gener vidare. 1000 feminister kan go ut po krogen en kvell och se hur enkelt det e att fo hem en man for kvellen. 1000 men kan testa hur svort det e att fo hem en kvinna for kvellen. Po grottmenniskans tid var det mannen som kunde forse byn med mammutar som kunde velja bland kvinnorna. Dags datum er det mannen med Hus och Ferrari Enzo(Resurser) som kan velja och vraka(fora sina gener vidare)
  Tester har gjorts och detta e en kulturell universell sanning(hela verlden,fron Amazonas till Stockholm) att ner en kvinna listar det viktigaste i en kontakt annons hamnar…yes you guessed it Ekonomi hogst upp po listan.Rettvist?? Njae! och det skulle fo in oss po en Marxistist vs Social Darwinistisk disskussion,men det handlar inte detta forum om(Fast det e egentligen der detta fenomen grundar sig)Biologi och ekonomi.Stackars man…kan inte fo kvinnor moste ta ut sin frustration po horor,nej det e lika synd om kvinnan,ner mannen listar sin lista er det kroppsliga attribut som e hogst po listan(platt mage,fasta brost ungdomlig)alla tecken po att hon e bra ”material” att so sin sad for framtiden.Sammanfattningsvist kan jag bara sega att,det finns inga lyckliga horor,det handlar om fria val som .Och det existerar inte. De flesta menniskor lever en kompromiss ner det geller allt i livet.Lyxhoran(afferskvinnan som tjenar 20.000 dollar po en kvell)(Spitzer skandalen i new york)Om hon fick velja so hade hon nog hellre varit framstoende lekare som kom po botemedlet mot cancer,well i hennes fall kanske mer en karrier typ Britney spears.Men allt detta e fantasier en utopi som aldrig kommer forverkligas.Slutligen om ni vill minska antalet horor, moste stigmat smutsig hora kvarsto och den glamorosa stederskan lyftas till skyarna,ta bort alternativet helt for en 15 orig tjej som inte kommer bli lekare eller advokat,men har en omettlig aptit po Gucci bags.Den lyckliga horan finns inte,fast o andra sidan finns inte den lyckliga stederskan heller.Det skulle vara po det kulturella planet detta kan forendras.Kanske om 10.000 or ner voran biologi har forendrats i grunden


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
En blogg tillhörande en utbränd japanolog och tecknare

RSS Just nu

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Mest lästa inlägg

Bloggtips

Bitchslap Barbie
Klarsynt och aktuell läkarstudent, med hjärtat på rätta stället.

Blogge Bloggelito
Liberal toppbloggare. Är ibland ute och cyklar, men träffar ofta helt rätt.

Dick Erixon
Min nya favoritblogg. En ofta uppdaterad liberal bloggare med vettiga åsikter.

Ekonomikommentarer
En läsvärd ekonomiblogg med stark vänsterprofil.

Martin Ackerfors
Recensioner av - och texter om - böcker, filmer, rollspel och mer.

Piruett
Något så ovanligt som en bra blogg om rollspel.

Pocketpocketpocket
En litterär blogg om mer än bara pocketar, tro't eller ej.

TantraBlog
En synnerligen trevlig blogg om sensualism, erotik och aktuella frågor.

Trollhare
En underbar blogg av en fantastisk människa. Ger många nya tankar och insikter.


Bloggtoppen.se

wordpress stats
Annonser

%d bloggare gillar detta: