Förklaringen till att folk har “allt mindre tid”

staffanburenstamlinder

Jag har just fått hem och börjat läsa i en bok som intresserat mig ända sedan jag först hörde talas om den: Den rastlösa välfärdsmänniskan, av Staffan Burenstam Linder (1931-2000), professor i nationalekonomi, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm och f.d. handelsminister bland annat. Jag är medveten om att det här är stora ord och att jag bara precis börjat läsa i boken, men jag tror att det här mycket väl kan vara en av de viktigaste böckerna i modern tid. Burenstam Linder ger nämligen svar på frågan varför stressen i samhället bara ökar och ökar trots att vi är rikare än någonsin.

Den store nationalekonomen John Maynard Keynes hävdade i början av 1930-talet att den ekonomiska utvecklingen skulle leda till att de knapphetsproblem människan tidigare stått inför på sikt skulle försvinna; att den ständiga ökningen av inkomster och välfärd skulle leda till att människan i framtiden bara skulle behöva jobba några få timmar i veckan, och kunna ägna nästan hela sin fria tid åt läsning och annan rekreation. Som vi alla vet har så inte blivit fallet. Folk klagar ständigt över att tiden inte räcker till. Och Burenstam Linder hade förklaringen.

Ju rikare vi blir, desto mer stressade och rastlösa tycks vi bli. Tidsbrist är ett av nutidens största gissel. Trots att det rimligen borde vara tvärtom. Borde inte det ökade välståndet leda till att vi får ökad tid till avkoppling, lek, umgänge och rekreation?

Denna paradox är utgångspunkten för Staffan Burenstam Linder briljanta analys i Den rastlösa välfärdsmänniskan, som publicerades första gången redan 1969.

Eftersom vi blir alltmer effektiva och produktiva på jobbet vill vi också öka produktiviteten på fritiden. Därför skaffar vi oss alltfler konsumtionsvaror, i syfte att använda varje tidsenhet mer effektivt. Detta leder i sin tur till ett ökat behov av underhåll med en ökad tidsbrist som följd.

Med andra ord: allt eftersom vi blir mer produktiva och får allt mer arbete gjort när vi jobbar, vill vi – medvetet eller omedvetet – få lika mycket avkoppling/rekreation gjort på vår fritid. Vi sitter inte bara en kväll och läser en bok – vi läser en bok, sneglar på tv:n, har radion på i bakgrunden och kollar regelbundet vår mail.

Den här boken är en modern klassiker som förtjänar långt mer uppmärksamhet än den fått. Den är oerhört viktig, och dess budskap är något vi och vårt samhälle skulle må bra av att reflektera över. Slutligen en liten tankeställare:

produktiv

Annonser

0 Responses to “Förklaringen till att folk har “allt mindre tid””  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
En blogg tillhörande en utbränd japanolog och tecknare

RSS Just nu

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Mest lästa inlägg

Bloggtips

Bitchslap Barbie
Klarsynt och aktuell läkarstudent, med hjärtat på rätta stället.

Blogge Bloggelito
Liberal toppbloggare. Är ibland ute och cyklar, men träffar ofta helt rätt.

Dick Erixon
Min nya favoritblogg. En ofta uppdaterad liberal bloggare med vettiga åsikter.

Ekonomikommentarer
En läsvärd ekonomiblogg med stark vänsterprofil.

Martin Ackerfors
Recensioner av - och texter om - böcker, filmer, rollspel och mer.

Piruett
Något så ovanligt som en bra blogg om rollspel.

Pocketpocketpocket
En litterär blogg om mer än bara pocketar, tro't eller ej.

TantraBlog
En synnerligen trevlig blogg om sensualism, erotik och aktuella frågor.

Trollhare
En underbar blogg av en fantastisk människa. Ger många nya tankar och insikter.


Bloggtoppen.se

wordpress stats
Annonser

%d bloggare gillar detta: