Verkligheten hälsar på hos P3

Jag har länge stört mig på den klart (likhets-)feministiska och vänstervridna ton som präglar framförallt Sveriges Radio P3 (den är inte lika framträdande i P4 eller i min favoritkanal P1, men helt frånvarande är den inte heller där). Huruvida den är så illa dold just där eftersom kanalen riktar sig till en yngre publik, som SR ämnar fostra i sin avbild, eller huruvida det enbart beror på att kanalen tillåtits leva sitt eget liv då huvuddelen vuxna ändå aldrig rattar in den, låter jag vara osagt, då jag helt enkelt inte vet.

Närhelst man slår på kanalen kan man vara i det närmaste bergsäker på två saker:

 1. Radioprataren uttrycker åsikter och attityder från den vänstra halvan av det politiska spektrat – aldrig till höger om mitten
 2. Han/hon är antingen homosexuell man, eller kvinna med queer-tendenser

Allt detta märks inte minst i deras attityder till och bemötande av personer med motsatt åsikt. (Nej jag har inga bevis, utan det är enbart mitt eget högst personliga intryck.) Politisk korrekthet är tydligen ledordet. Hur som helst, varför stör jag mig då på detta? Är jag månne sverigedemokrat, eller åtminstone moderat? Nej, faktum är att mina politiska åsikter brukar ligga någonstans i mitten av den politiska skalan. Jag har röstat både till höger och till vänster. Tycker jag illa om bögar då, eller anser jag att kvinnans plats är i hemmet? Nej, det gör jag inte heller. Jag tror på jämställdhet och lika lön för lika arbete etc, och är för könsneutrala äktenskap. Så länge människor följer lagen anser jag att vem som helst skall få vara ihop med vem som helst och göra vad som helst.

Det jag stör mig på är snedvridningen. SR är mig veterligen tänkta att vara neutrala och opartiska, och inte förespråka några speciella åsikter, och detta borde gälla också för P3. Se till att anställa personer som uttrycker motsatta åsikter också, eller lär er åtminstone att dölja era åsikter bättre. Den bild som målas upp känns helt enkelt inte vare sig neutral eller representativ för folket i stort.

paoloroberto Döm därför om min förvåning – och illa dolda förtjusning – då jag fick reda på att Paolo Roberto  i en intervju i P3 här om dagen i det närmaste svor i kyrkan i och med att han rakryggat förklarade sig vara motståndare till feminismen. (Ett utdrag ur intervjun finns på SvD:s ledarblogg.) Han stod upp för de politiskt högeligen inkorrekta åsikterna att män och kvinnor (åtminstone till viss del) ÄR olika och att män och kvinnor själva skall få bestämma över föräldraledighet, arbetsfördelning, karriär och så vidare, utan att tvingas av staten eller få skrivet på näsan att könet enbart skulle vara en social konstruktion. Åsikter som säkerligen inte är så populära på de feministiska redaktionerna, men som troligtvis är desto mer representativa för det svenska folkets åsikter i stort.

Jag håller med honom om allt detta, och det är uppfriskande att se det övervägande positiva mottagande intervjun fått både inom bloggvärlden och på internetforum. Mängder av bloggar hyllar honom nu, exempelvis Grönarealisten där man i kommentarerna dessutom tar upp den intressanta och synnerligen relevanta problematiken i hur goda idéer förr eller senare alltid tycks spåra ur och kapas av extremister (i det här fallet feminismen av likhetsfeminister, Schyman, Rosenberg & co).

Innan jag hann skriva det här inlägget snappades nyheten också upp av den synnerligen trevliga TantraBlog. 🙂

Annonser

4 Responses to “Verkligheten hälsar på hos P3”


 1. 1 Tobias oktober 22, 2008 kl. 00:17

  Mycket bra skrivet. Hela Sveriges Radio är en enda stor kommunistorganisation som måste privatiseras eller helst läggas ned. Dessutom är sd ett mittenparti – varken vänster eller höger.

 2. 2 Joel oktober 23, 2008 kl. 08:21

  Jag känner ungefär som du vad gäller HBT3.
  Jag hade en liten korrespondens med just en av de där för ett tag sedan. Här är den.

  > >>> ”pojoel@hotmail.com” 06/24/08 11:27 >>>
  > Meddelande::Är ni kvarsittare hela bunten?
  > ”Det tar för lång tid för polis och åklagare att utreda brott som unga
  > gjort”
  > Brott ”görs” inte! Brott begås!
  > Och till geniet som läste era dagisnyheter nyss: Schweiz uttalas
  > schwejts, INTE svejtch!
  > Måste allt fördummas i media nu för tiden?
  > Namn::Joel, Olofström

  > Date: Tue, 24 Jun 2008 11:41:06 +0200
  > From: p3nyheter@sr.se
  > To: pojoel@hotmail.com
  > Subject: Sv: Hej P3 Nyheter!
  >
  > Hej Joel!
  >
  > Tack för att du lyssnar och för att du hör av dig, vi uppskattar och
  > försöker ta till oss av alla synpunkter.
  >
  > Du har helt rätt i att brott begås, vi har nu haft en diskussion om det
  > på redaktionen och ska uttrycka oss annorlunda i fortsättningen.
  >
  > Jag passar även på att tacka för din ton, det är så mycket mer
  > hjälpsamt med sarkasm än konstruktiv kritik.
  >
  > Självklart är uttal viktigt, men när vi ändå håller på kan jag meddela
  > att det heter ”medierna” på svenska, och att på just den här
  > medieredaktionen fördummar vi ingenting. Oftast behövs det inte.
  >
  > Med vänliga hälsningar
  > Jonas Rhodiner
  > Dagisnyheterna i P3
  > Sveriges Radio
  >
  > Detta mail är genererat av Sveriges Radio

  From: pojoel@hotmail.com
  To: p3nyheter@sr.se
  Subject: RE: Sv: Hej P3 Nyheter!
  Date: Wed, 25 Jun 2008 10:32:28 +0200

  ”Medium är ursprungligen ett latinskt ord vars singularform är medium och pluralformmedia.
  I latinet har det neutrumgenus och tillhör 2:a deklinationen. Ändelsen –um är
  nominativändelse och plural bildas med –a.

  Enligt Birgitta Lindgren i uppsatsen ”Om
  böjningen av ord på –ium” har orden ”kommit in i svenska antingen direkt från latinet under
  den tid latinet var vetenskapens språk i Sverige eller via något annat språk, ofta tyskan”. Vi har flera lånord av den sorten, t.ex. centrum – centra. Ibland rekommenderas många av dem att böjs enligt svenskans 3:e deklination med –er i pluralis, som t.ex. museum – museer och laboratorium – laboratorier. Tyvärr gäller detta inte alla och redan här kan man ana en anledning till att många är osäkra.

  Engelskan har inte samma problem med –iumorden, eftersom de har väldigt få sådana. Många av orden har, enligt Birgitta Lindgren, kommit in via franskan och då tappat det latinska suffixet. t.ex. ”privilege”, ”seminar” och ”stipend”. Många av engelskans –iumord får pluraländelsen –s lagd direkt till grundformen.

  I Norstedts stora engelsk-svenska ordbok hittar jag följdaktligen två alternativa pluraländelser till medium, nämligen –a och –ums. Tittar jag däremot enbart på medium i betydelsen ´meddelelsemedel´; the media (konstrueras såsom singular eller plural) (mass) media. Detta är intressant med tanke på att svenskan lånade in den latinska pluralformen media just från engelskan. Enligt Birgitta Lindgren blev ordet vanligare under 60- och 70-talen då intresset för massmedia tilltog. Det finns inget som talar emot att vi svenskar fortsätter att låta oss påverkas av engelskan. Media blir ju alltmer internationellt och idag tittar många svenskar på utländska TV-nyheter som CNN och BBC.

  Journalister blir naturligtvis också påverkade genom internationella kontakter. Det är således inte förvånande om media fortsätter att leva kvar som pluralform.

  Svenska språknämnden avrådde redan på 60- och 70-talet från media som pluralbildning och även från media- i sammansättningar. Detta kan man läsa om i Språkvård 1/1996. Orden bör böjas enligt svenskans 3:e deklination (medier) enligt maximen ”man bör anpassa alla främmande ord till det svenska böjningsmönstret”.

  SAOL har trots detta tydliga ställningstagande vacklat i frågan. Både i utgåvorna från 1973 och 1986 finns media som alternativform till medier, med den skillnaden att SAOL 1973 jämställde de båda pluralformerna och SAOL 1986 angav media som alternativform. Där anges även media som alternativform till medierna i bestämd form pluralis! Medie- och media- är jämställda i sammansättningar. Birgitta Lindgren påpekar att många svenskar är osäkra på om media är singularformen. Det är det enda –iumord som kan ha –a som pluraländelse.

  I en senare ordbok som t.ex. Nationalencyklopedien kan man se en tydlig fingervisning om en kursändring vad gäller rekommendationerna om pluralformer och led i sammansättningar. Där rekommenderas medier i plural och media bara ”i vissa fall”. Medie- är det enda förled i sammansättningar som rekommenderas. Norstedts stora svenska ordboks rekommendationer överensstämmer vad gäller pluralformen, men inte vad gäller led i sammansättningar. Där anges bara media-.”

  Källor:
  Våra ord (Norstedts förlag, 1969)
  Svenska Akademiens ordlista (Norstedts förlag, 1973 och 1986)
  Nationalencyclopediens ordbok
  Lindgren: ”Om böjningen av ord på –ium” (i Språket lever!, Norstedts förlag, 1996)
  Norstedts stora svenska ordbok (Norstedts förlag, 1986)
  Norstedts stora engelsk-svenska ordbok (Norstedts förlag, 1993)

  För övrigt är det enastående roligt att just du, en übersarkastisk programledare som av ditt
  normala tonläge att döma älskar att förminska, förnedra och hänga ut folk som inte tycker
  som du (kanske inte just i Dagisnyheterna, men i ditt eget program), tar på dig rollen som
  sårad och påhoppad.

  Du har dock helt rätt i att Dagisnyheterna inte behöver fördumma sig. Ni ligger konstant på
  asså-baffatt-vadårå-ööööö-nivå, med en PK-vänster-feminist-hbt-vinkel på det mesta.
  Lyft gärna från den bottennivån. Även dagisbarn behöver få höra balanserade nyheter på korrekt
  svenska. I skolan har det ju varit kört länge.

  med road hälsning, Joel.

 3. 3 Axel oktober 24, 2008 kl. 23:22

  Tack Joel, du har sagt att som behöver sägas.


 1. 1 En brutal slagserie av Paolo Roberto - militant antifeminist « TantraBlog Trackback vid oktober 21, 2008 kl. 22:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
En blogg tillhörande en utbränd japanolog och tecknare

RSS Just nu

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Mest lästa inlägg

Bloggtips

Bitchslap Barbie
Klarsynt och aktuell läkarstudent, med hjärtat på rätta stället.

Blogge Bloggelito
Liberal toppbloggare. Är ibland ute och cyklar, men träffar ofta helt rätt.

Dick Erixon
Min nya favoritblogg. En ofta uppdaterad liberal bloggare med vettiga åsikter.

Ekonomikommentarer
En läsvärd ekonomiblogg med stark vänsterprofil.

Martin Ackerfors
Recensioner av - och texter om - böcker, filmer, rollspel och mer.

Piruett
Något så ovanligt som en bra blogg om rollspel.

Pocketpocketpocket
En litterär blogg om mer än bara pocketar, tro't eller ej.

TantraBlog
En synnerligen trevlig blogg om sensualism, erotik och aktuella frågor.

Trollhare
En underbar blogg av en fantastisk människa. Ger många nya tankar och insikter.


Bloggtoppen.se

wordpress stats
Annonser

%d bloggare gillar detta: