Recension: Emperor – Battle For Dune (PC)

Emperor - Battle for Dune Jag skall omedelbart erkänna att den här recensionen inte är heltäckande och enbart baseras på spelandet av en tutorial samt två banor av Emperor: Battle For Dune. Det var nämligen så länge jag stod ut med den horribla grafiska presentationen, innan jag irriterad avslutade spelet och raderade det.

Men en sak i taget. Emperor: Battle For Dune är en uppföljare till Dune II (och följdaktligen också till dess nyversion Dune 2000) och vidtar ett antal år efter handlingen i föregående del, dock utan att kräva tidigare bekantskap med serien. Kejsaren är borta men det är åter upp till de tre husen Atreadis, Harkonnen och Ordos att strida om herraväldet över den lilla ökenplaneten Dune (Arrakis) och dess ovärdeliga krydda melange – universums värdefullaste substans.

Bas med försvarstorn I typiskt RTS-manér skall krydda skördas, en bas byggas upp och försvaras, och en (eller flera) fiender utplånas medelst en arsenal bestående av allehanda truppslag. Denna arsenal och val av byggnader är större och mer varierad än den i dess föregångare, något som är positivt. Positivt är också att kryddinsamlingen Kartagår snabbare och smidigare i det här spelet än i dess föregångare, då kryddraffinaderiet kommer komplett med en carry-all (ett transportplan som vesäntligt snabbar upp transporterna). Kartan i spelet är dessutom snyggare och mer dynamisk än i föregångaren, och känns för första gången taktiskt intressant och relevant.

Positivt är också att filmsekvenserna finns kvar, och att de dessutom kraftigt utökats. Mer dialog, mer handling, fler skådespelare och fler uppenbart datorgenererade bakgrunder. Fremen - ökenkrigareMer kul helt enkelt!

Den stora skillnaden med dess föregångare är dock att Emperor: Battle For Dune är helt i 3D. Banor, byggnader, enheter – allt. Inte nog med att jag finner detta helt onödigt, då ett strategispel inte vinner något särskilt på att man kan rotera spelplanen. En massa sanddyner och slätter blir inte vackrare i tre dimensioner – snarare ökar rotationerna bara risken att man blir desorienterad. SandmaskDenna ”modernisering” skulle jag dock kunna acceptera om spelupplevelsen var oförändrad eller till och med förbättrad – så dock inte i detta fallet.

Grafiken och upplösningen är helt enkelt för dålig. Nära inzoomat blir allt kantigt och allmänt fult, och mer utzoomat gör den dåliga upplösningen alla enheter plottriga och svåra att känna igen. Bygge under attackMaximalt utzoomat ser man inte mer av spelplanen än man gjorde i dess tvådimensionella föregångare – snarare något mindre – samtidigt som enheterna förvandlats till ett gytter av pixlar.

Kort sagt är Emperor: Battle For Dune större och mer ambitiöst än sina föregångare i Dune-serien, och skulle vara dem överlägsen om det inte vore för den (numera utdaterade) 3D-motor spelet använder sig av. För mig var det ett grafiskt nedköp som till slut gjorde spelet direkt olidligt.

Har du möjlighet att testa spelet till en billig peng så kan det dock vara värt att testa. Gillar du det du ser så får du trots allt ett innehållsmässigt bättre spel än dess föregångare.

[1,5/5]

Betyg: 1,5 av fem.

Annonser

0 Responses to “Recension: Emperor – Battle For Dune (PC)”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
En blogg tillhörande en utbränd japanolog och tecknare

RSS Just nu

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Mest lästa inlägg

Bloggtips

Bitchslap Barbie
Klarsynt och aktuell läkarstudent, med hjärtat på rätta stället.

Blogge Bloggelito
Liberal toppbloggare. Är ibland ute och cyklar, men träffar ofta helt rätt.

Dick Erixon
Min nya favoritblogg. En ofta uppdaterad liberal bloggare med vettiga åsikter.

Ekonomikommentarer
En läsvärd ekonomiblogg med stark vänsterprofil.

Martin Ackerfors
Recensioner av - och texter om - böcker, filmer, rollspel och mer.

Piruett
Något så ovanligt som en bra blogg om rollspel.

Pocketpocketpocket
En litterär blogg om mer än bara pocketar, tro't eller ej.

TantraBlog
En synnerligen trevlig blogg om sensualism, erotik och aktuella frågor.

Trollhare
En underbar blogg av en fantastisk människa. Ger många nya tankar och insikter.


Bloggtoppen.se

wordpress stats
Annonser

%d bloggare gillar detta: