Recension: Porr – en bästsäljande historia

Porr - en bästsäljande historiaPorr – en bästsäljande historia, av Mattias Andersson.

Den här boken är en bedrift – omfattande, faktafylld och förvånande saklig och objektiv – och bör vara av intresse för alla som någonsin undrat vad som egentligen pågår i den skamfyllda porrindustrin, och hur stor denna ”industri” egentligen är. I boken redovisar Andresson en häpnadsväckande mängd fakta och intervjuer med i stort sett alla människor som haft och har betydelsefulla roller i den svenska porrindustrin – pornografer, företagsledare, skådespelare, forskare och politiker – nu och genom dess drygt 30-åriga historia. Och mer därtill. Bokens språk är välvårdat och korrekt och är därför lättläst oavsett hur pryd man som läsare må vara.

Boken kan ses som ett undersökande reportage och en respons på de påståenden som främst porrmotståndare gjort genom åren, och som kanske nådde sin topp några år in på 2000-talet i de mediala stormar som piskades upp av kritiska feminister: påståenden om porrens skadlighet och allt grövre kvinnoförnedrande innehåll, samt siffror som sades bevisa att porren inte bara var en stor och enormt lönsam miljardindustri utan att den också var ansvarig för oräkneliga självmord och tragedier årligen.

Andresson har en mycket kritisk ton, ofta med inslag av ironi, men han riktar udden åt bägge håll, både åt kritikerna och porrföretagen. Kort sagt kan man säga att han med den här boken slår hårt både mot bilden av ”porrindustrin” som enormt framgångsrik och lönsam, och mot bilden av porren som ett träsk av droger, hot, självmord och psykiska besvär. Utan att för den skull sannförklara bilden av ”den lyckliga horan.”

Det visar sig att det bakom uppskattningar, antaganden, rykten och andrahandsinformation från politiker, aktivister och media finns… mycket lite.

Andersson visar med all önskvärd tydlighet att porrindustrin i själva verket är långt ifrån den lönsamma och farliga ”industri” som porrmotståndarna hävdar och som porrföretagen själva försöker ge sken av. Porren är dessutom inte grövre nu än när den släpptes lös på 70-talet – snarare tvärt om.

Fjärran från droger, orgier, limousiner och kvinnliga offer finner vi små, olönsamma, desillusionerade företag som knappt har råd att avlöna sin personal, och porrarbetare vars största problem är den sociala stigmatiseringen i ett samhälle som gärna konsumerar porr bakom stängda dörrar men ytterst ogärna vill befatta sig med den och dess arbetare i det öppna.

Jag rekommenderar verkligen den här boken. På dryga 300 sidor med faktaspäckad text är den en tegelsten att ta sig igenom (särskilt torr i sitt sifferrabblande ungefär halvvägs igenom), men framåt slutet får Andersson upp ångan igen och den är en ren fröjd att läsa.

Betyg: fyra av fem.

Boken kan inhandlas bland annat hos Bokus.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Porr – en bästsäljande historia av Mattias Andersson

0 Svar to “Recension: Porr – en bästsäljande historia”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
En blogg tillhörande en utbränd japanolog och tecknare

RSS Just nu

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Bloggtips

Bitchslap Barbie
Klarsynt och aktuell läkarstudent, med hjärtat på rätta stället.

Blogge Bloggelito
Liberal toppbloggare. Är ibland ute och cyklar, men träffar ofta helt rätt.

Dick Erixon
Min nya favoritblogg. En ofta uppdaterad liberal bloggare med vettiga åsikter.

Ekonomikommentarer
En läsvärd ekonomiblogg med stark vänsterprofil.

Martin Ackerfors
Recensioner av - och texter om - böcker, filmer, rollspel och mer.

Piruett
Något så ovanligt som en bra blogg om rollspel.

Pocketpocketpocket
En litterär blogg om mer än bara pocketar, tro't eller ej.

TantraBlog
En synnerligen trevlig blogg om sensualism, erotik och aktuella frågor.

Trollhare
En underbar blogg av en fantastisk människa. Ger många nya tankar och insikter.


Bloggtoppen.se

wordpress stats

%d bloggare gillar detta: