Ekonomihögskolan i Lund, eller: Var är den ekonomiska debatten?

Som gammal lundastudent, vid bland annat Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, ställde och ställer jag mig ofta frågan: Var är egentligen den politiska debatten kring de ekonomiska studierna? Den ekonomiska politiken är en av politikens hörnstenar – och bör enligt mig ha den kanske viktigaste platsen i varje partis partiprogram, då en väl fungerande ekonomi väl i det närmaste är en förutsättning för ett välmående och välfungerande land, oavsett politisk färg. Trots detta lyste den politiska debatten – eller något slags debatt över huvud taget för den delen – helt med sin frånvaro vid en av landets främsta ekonomiska institutioner, under de år jag studerade där.

De första årens studier i nationalekonomi tas uteslutande upp av grundläggande faktastudier av hur den ekonomiska marknaden fungerar (sambandet mellan pengamängd, inflation, räntor etc) samt memorerandet av klassiska men numera kasserade ekonomiska teorier. Kanhända skulle man kunna argumentera för att universitet och högskolor ska vara en zon fredad från politiska ideologier och att man skall fokusera på kunskap, fria från mer känslomässiga argument. Med risk för att använda mig av ett väl uppenbart retoriskt grepp skulle de argumenten dock inte bita på mig.

Ekonomisk teori är politikens verktyg, och hur och vilka teorier man använder sig av för att beskriva och förutsäga den ekonomiska verkligheten kan sägas spegla vilken politik man vill använda sig av. De båda är väldigt tätt förknippade med varandra.

lundsuniversitetliten

Lunds universitet

Om något så präglas den nationalekonomiska litteratur studenterna förväntas läsa till nära 100% av nyliberal teori. Obegränsad frihandel och specialisering, på en marknad som karaktäriseras av perfekt information och perfekt konkurrens, förespråkas och sägs leda till effektivare produktion, sänkta priser och ökad ekonomisk rikedom för alla. De som förlorar jobbet när deras industri flyttas till ett annat land sägs kunna kompenseras med en del av den totalt ökade vinst som görs. Alla tjänar alltså på det i slutändan. På lång sikt.

Nå, det må vara det logiska resultatet i teorin, och detta bestrider jag inte, men verkligheten fungerar tyvärr inte lika smärtfritt och perfekt. Om den vore det skulle lika gärna kommunismen fungera, vilket den inte gör, p.g.a. den mänskliga faktorn.

Världen befolkas av människor – människor med familjer, känslor och intressen. Människor med begränsningar. Människor som med ekonomernas ordval skulle kunna betecknas som ”inperfekta” – minst lika inperfekta som de marknader vi har. Människor som kanske inte bara kan flytta till en annan stad eller ett annat land och byta jobb lika enkelt som man flyttar en siffra i en kolumn. Människor som svåreligen helt kan kompenseras vid en förlust, ens på lång sikt. Och vad är egentligen ”lång sikt”? Fem år? 10 år? 100 år?

Jag bestrider inte att ekonomisk teori kan vara mycket användbar och ofta med åtminstone någorlunda precision kan förutspå konsekvenserna av exempelvis politiska och affärsmässiga beslut. Det som förvånar mig är att den inte ger upphov till mer debatt. Landets ekonomiska institutioner skulle kunna vara en kittel bubblandes med ekonomiskpolitisk debatt. Ett växthus för morgondagens politiska värld – istället för den ekonomfabrik jag lärde känna, spottandes ur sig kull efter kull med kloner (flickor med långt, rakt ofta blonderat hår, pojkar med bakåtslickat hår och skjorta) med siktet inställt på anställning vid något bra företag med bra lön, oavsett om världen runt dem brann eller ej.

Förs det en levande politisk debatt vid någon av landets ekonomiska institutioner så kan jag bara gratulera er. Jag är övertygad om att debatt främjar intresse, och därmed också kvalitén på utbildningen.

Annonser

2 Responses to “Ekonomihögskolan i Lund, eller: Var är den ekonomiska debatten?”


 1. 1 Peter Ingestad augusti 7, 2008 kl. 07:02

  Jag håller med, nationalekonomin är på många sätt en oklar och korrupt vetenskap, vilket beror på de starka intressen som berörs med ganska uppenbar biasering som följd. Mycket av gängse teori vilar såväl på oklar teoretisk grund som på bristfälligt empiriskt underlag. I synnerhet bör rådande penningpolitiskt paradigm granskas kritiskt. Misstanken är att prisutvecklingen globalt sätt samvariarerat med oljepriset, snarare än förändring av ekonomisk politik.

  Peter Ingestad, poet:
  http://kraxpelax.blogspot.com/

 2. 2 Kanjidude augusti 8, 2008 kl. 08:57

  Det är en intressant tanke ja – jag tror jag hört den teorin någonstans… Trångsynthet och konservatism tycks över huvud taget karaktärisera åtminstone den nationalekonomiska undervisningen. Kanhända för att det är enklare och billigare för institutionerna att hålla kurser baserade på memorerandet av innehållet i någon dyr amerikansk liberal ekonomibok än att ordna mer öppna kurser som uppmuntrar till debatt, då detta skulle kräva mer av lärarna och göra betygsättningen svårare.

  Personligen störde jag mig under studierna mest av de ekonomiska teoriernas orealistiska och otroligt förenklande antaganden. Antaganden rörande genomskinliga marknader med perfekt information (att både konsumenter och producenter alltid vet hur prisbilden ser ut), samt tidigare nämnda antagande att de ekonomiska förlorarna skall kunna kompenseras av vinnarna. Att få något liknande att fungera i verkligheten skulle något slags enorm byråkrati/informationssystem behövas, vilket skulle kosta enorma summor. Frågan är väl hur stora förenklingar och antaganden man kan ursäkta innan de resulterande teorierna blir helt oanvändbara.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
En blogg tillhörande en utbränd japanolog och tecknare

RSS Just nu

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Mest lästa inlägg

Bloggtips

Bitchslap Barbie
Klarsynt och aktuell läkarstudent, med hjärtat på rätta stället.

Blogge Bloggelito
Liberal toppbloggare. Är ibland ute och cyklar, men träffar ofta helt rätt.

Dick Erixon
Min nya favoritblogg. En ofta uppdaterad liberal bloggare med vettiga åsikter.

Ekonomikommentarer
En läsvärd ekonomiblogg med stark vänsterprofil.

Martin Ackerfors
Recensioner av - och texter om - böcker, filmer, rollspel och mer.

Piruett
Något så ovanligt som en bra blogg om rollspel.

Pocketpocketpocket
En litterär blogg om mer än bara pocketar, tro't eller ej.

TantraBlog
En synnerligen trevlig blogg om sensualism, erotik och aktuella frågor.

Trollhare
En underbar blogg av en fantastisk människa. Ger många nya tankar och insikter.


Bloggtoppen.se

wordpress stats
Annonser

%d bloggare gillar detta: