Recension: Att välja glädje

Att välja glädje, av Kay Pollak.

Låt mig säga på en gång att det här troligtvis är den bästa och mest givande bok jag någonsin läst. Den har hjälpt mig, och gjort mitt liv bättre. Det är stora ord, men inte desto mindre sanna.

Pollak regogör här för hur man kan leva ett liv mer fyllt av lycka, närvaro och kraft – hur man blir mästare över sitt eget liv – och hur man i möten med andra människor kan lära sig mer om sig själv. Huvudbudskapet är att man genom ökad självkännedom och rationellt tänkande kan söka ändra sina känslor, ens emotionella respons. Vad som sker sker, men vi behöver inte vara slavar under våra negativa känslor, och känslorna är inte bortom vår kontroll. Känslor uppkommer inte av en slump utan är ett resultat av våra – ibland undermedvetna – tankar. Lär vi oss tänka mer rationella, positiva och förstående tankar så kommer också våra känslor att börja spegla dessa.

Språket är klart, tydligt och sakligt utan att på något sätt kännas tråkigt. Det är tydligt att stor möda har lagts på att föra fram bokens budskap på ett så pedagogiskt och effektivt sätt som möjligt: kapitlen är korta, och texten känns extra luftig och lättläst tack vare att Pollak skjutit in små sammanfattningar och visa ord med jämna mellanrum hela texten igenom. Ett eller ett fåtal stycken följs alltid av en av dessa koncentrerade punkter. Detta är dock inte en bok man streckläser från pärm till pärm; varje stycke och varje kapitel finns där av en anledning, och läsaren måste – och uppmuntras – tänka igenom budskapet ofta och ta regelbundna pauser.

Pollak uppvisar vidare ett berömvärt tålamod, utan att någonsin verka självgod eller predikande. Det känns att han har skrivit en bok som han kan ha lika mycket nytta av själv som andra läsare kan, och han avslöjar också att han själv ofta återvänder till boken för att påminna sig om de lärdomar den innehåller.

Jag rekommenderar helhjärtat denna bok till alla som känner att de vill känna mer kontroll över och framförallt mer glädje i sina liv och på köpet lära sig en massa om dem själva. Jag rekommenderar den för den delen också till alla andra, då jag är övertygad om att den här boken innehåller många korn av vishet som kanske ännu inte hittats på egen hand.

Se er inte som offer för yttre faktorer, omständigheter och människor. Ni är själva mästare över era egna liv, och ni kan fylla era liv med mer glädje än ni visste var möjligt.

[5/5]Betyg: Fem av fem.

Kan exempelvis köpas hos AdLibris.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Att välja glädje – En bok om att få ett bättre liv av Kay Pollak

Annonser

2 Responses to “Recension: Att välja glädje”


 1. 1 Chrille oktober 31, 2008 kl. 15:47

  Jag tyckte att boken var värdelös och smått fascistisk. Ett exempel är om person A säger nått elakt till person B. Om person B då blir arg eller ledsen så är det inte person A:s fel utan persons B:s fel. Det kanske kan tyckas lite konstigt men tanken i boken är att person B har ju chans att välja att inte bli berörd.

  Med andra ord, om jag sparkar ner nån på gatan så är det inte mitt fel om den andra personen blir ledsen. Det är ju bara för den andra personen att strunta i att bli det och gå vidare som om inget hade hänt.

  Mitt tips är att inte läsa pseudovetenskapliga new age böcker av författare med en IQ på 85 eller mindre.

 2. 2 Kanjidude november 1, 2008 kl. 12:28

  Visst måste Pollaks råd tas med en nypa salt, men det tycker jag att han påpekar också: att man inte stillatigande skall acceptera vilken skit som helst. Han menar så vitt jag kan minnas bara att man skall försöka stanna upp en halv sekund och tänka över situationen och sina tankar och känslor när något negativt inträffar, innan man brusar upp. Blir man verkligen behandlad illa, i en relation eller annars, så skall man inte finna sig i detta.

  Jag kan inte ge någon sidreferens, men jag vet att han påpekar det ett antal gånger. 🙂

  Personer som sparkar ner andra på gatan tycker jag förtjänar förakt och ett strängt straff, självklart.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
En blogg tillhörande en utbränd japanolog och tecknare

RSS Just nu

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Mest lästa inlägg

Bloggtips

Bitchslap Barbie
Klarsynt och aktuell läkarstudent, med hjärtat på rätta stället.

Blogge Bloggelito
Liberal toppbloggare. Är ibland ute och cyklar, men träffar ofta helt rätt.

Dick Erixon
Min nya favoritblogg. En ofta uppdaterad liberal bloggare med vettiga åsikter.

Ekonomikommentarer
En läsvärd ekonomiblogg med stark vänsterprofil.

Martin Ackerfors
Recensioner av - och texter om - böcker, filmer, rollspel och mer.

Piruett
Något så ovanligt som en bra blogg om rollspel.

Pocketpocketpocket
En litterär blogg om mer än bara pocketar, tro't eller ej.

TantraBlog
En synnerligen trevlig blogg om sensualism, erotik och aktuella frågor.

Trollhare
En underbar blogg av en fantastisk människa. Ger många nya tankar och insikter.


Bloggtoppen.se

wordpress stats
Annonser

%d bloggare gillar detta: